Тайните на дълголетието от невролога Рита Леви, която става Нобелов 

...
Тайните на дълголетието от невролога Рита Леви, която става Нобелов 
Коментари Харесай

Ставайте в 5 сутринта и яжте веднъж на ден

Тайните на дълголетието от невролога Рита Леви, която става Нобелов  лауреат на 77 години

Рита Леви е бележит невролог, която на 77-годишна възраст става една от 10-те дами в света, носителка на Нобелова премия за медицина. Невероятна жена, която прави откритията си без да излиза от личната си спалня. Тя умря на 104 години, в здрав разсъдък и положително здраве.

Рита Леви в никакъв случай не е била омъжена, не е имала деца. Но тя нито един път не се оплаква от ориста си, от ужасите, които трябваше да преживее. И до края на дните си тя не губи любовта си към живота, невероятното възприятие за комизъм и невероятната изясненост на мозъка.

На 22 април 1909 година в Торино на инженера Адам Леви и художничката Адел Монталчини-Леви се раждат очарователни близначки: Рита и Паола. В богатото, само че доста старомодно еврейско семейство се смяташе, че ориста на девойките е да станат положителни съпруги и майки. Сестрите получават чудесно домашно обучение. Рита, скрито от татко си, мечтае да стане писателка. Но, както се случва, изборът на специалност бил повлиян от случая.

Гувернантката на Рита, към която била доста привързана, умряла от рак на стомаха. От този миг нататък момичето взема решение, че ще се посвети на медицината. Без ничия помощ тя научава латински, гръцки, запълва празнините си по биология и влиза в медицинския факултет на университета в Торино. След като го приключва ослепително, тя е цялостна с хрумвания, мечтае за професионална кариера, само че стартира войната.

През 1938 година Мусолини разгласява Расовия манифест, класифицирайки евреите като „ низша раса “ и им не разрешава да се занимават с научна активност. Но Рита, даже под боязън от гибел, не стопира опитите, като основава лаборатория в личната си спалня.

По това време фамилията се преместило в село покрай Флоренция, където локалните поданици кръстили момичето благословено: тя молела фермерите за няколко яйца „ за децата “ от самото начало. Но тя не се нуждаела от храна. Пилешките ембриони станали нейните „ лабораторни мишки “ и при липса на принадлежности употребила заострени игли за шиене, с които тя се научила да дисектира материалите.

Дали Рита си е представяла тогава, че точно възбраната на Мусолини ще й разреши да направи изобретение от международно значение? Едва ли.

Тя съумява да се върне към естествената си работа едвам през 1945 година и съвсем незабавно водещият американски невролог Виктор Хамбургер се заинтересувал от нейните научни проучвания. Той кани Рита да се причисли към неговия проучвателен екип във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Там, дружно с един от сътрудниците си Стенли Коен, Рита довежда научните опити до разумното им умозаключение. Резултатът от взаимната им работа е откриването на фактора на растежа на нервната тъкан (NGF). За това изобретение учените са удостоени с Нобелова премия през 1986 година По това време Рита е на 77 години.

Каква е същността на откритието, с елементарни думи?

До този миг се считало, че нервната тъкан не се възвръща. Рита Леви освен потвърждава, че нервните кафези порастват през целия живот, само че и че появяването на рак е директно обвързвана с нарушавания в механизмите на контролиране на открития от нея растежен фактор.

Откритието на Рита Леви оказа помощ на учените да схванат природата на рака и посоката, в която да се търсят средства за битка с него.

Тъй като интензивният синтез на растежни фактори е отговорът на организма към инфектиране на нервната обвивка и това е директно обвързвано с някои болести на нервната система, храносмилателни разстройства, атеросклероза и диабет.

И по този начин, каква е тайната на дълголетието на един от най-старите нобелови лауреати? Оказва се просто! Няма да намерите съвет по какъв начин да извървите най-малко 8 хиляди крачки дневно, да пиете 8 чаши вода и така нататък

Рита Леви в никакъв случай не е била омъжена, няма деца, само че в никакъв случай не пропуща опция да поддържа връзка с многочислените си възпитаници, заобикаля  се с другари и организира  празненства. Онези, които имали шанса да бъдат измежду гостите, описват, че вечерите при тази грациозна жена се славели с радостни интелектуални диалози и изискана кухня. Рита постоянно повтаряла, че общуването с хора, скъпи на сърцето й, е най-хубавият лек против всевъзможни заболявания.

Тя има внимателен усет, обича да се облича стилно и постоянно наподобява безупречно. Често повтаря, че старостта идва в миг, когато дамата към този момент не се интересува от красиви тоалети.

На синьорина Леви постоянно задавали въпроси за тайната на нейния триумф и дългоденствие. Тя дава отговор единствено с 4 думи:

„ Без храна, брачен партньор и съжаления “

Тя не доживява до 104-ия си рожден ден и си потегля в навечерието на Нова година, 30 декември 2012г. Просто си ляга и повече не с разсънва. А това е не по-малка премия, както и дълъг, ярък живот. Съгласни ли сте?

 


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР